Vignet Oostenrijk

Vignet Oostenrijk aanvragen

Het aanvragen van een aantal documenten is voor uw reis soms nodig. Denk aan een geldig paspoort dat ieder altijd bij zich moet hebben, of een geldige ID-kaart wanneer u binnen de Europese Unie reist. Daarnaast moet u in sommige landen ook ook geldig visum kunnen aantonen, die ook tijdig aangevraagd moet worden. Houd er dus rekening mee dat u niet zomaar ieder land in kunt voordat u de juiste documenten heeft aangevraagd. Als u met de auto reist, heeft u bovendien een aantal eisen om zich aan te houden. Denk aan dat in sommige landen winterbanden verplicht zijn of dat u bijvoorbeeld een blaastest in de auto moet hebben. In eigen land zijn dit soort dingen niet altijd nodig, dus ga altijd goed voorbereid op reis. Als u naar Oostenrijk reist, heeft u een vignet nodig. Gelukkig is het aanvragen van een vignet niet moeilijk en is het snel geregeld. Een vignet is niets meer dan een sticker die aangeeft dat u heeft betaald voor bepaalde wegen, waarop een betaling nodig was. Een vignet is bovendien verplicht voor iedere auto, maar ook voor een motor met een gewicht onder de 3500 kilogram. De tarieven van een vignet kunnen verschillen. Zo kunnen deze op gegeven moment duurder gemaakt worden. De aanvraag kan digitaal worden gedaan en vervolgens gebruikt u de sticker op de Oostenrijkse snel- en tolwegen. Daarbij zijn er bepaalde tunnels waarbij een vignet ook nodig is, die u later in dit artikel terugziet. Ondanks dat een vignet snel geleverd wordt, is het wel een aanrader hem spoedig aan te vragen. Dan weet u zeker dat u hem op tijd heeft en kunt u rustig de weg op. 

Er zijn verschillende looptijden voor een vignet, waarbij u moet kijken welke goed past binnen uw reis. Zo is het ene vignet maar 10 dagen geldig, terwijl de ander een heel jaar gebruikt kan worden. Ook is er nog een optie tot een van 2 maanden en heeft u bij bepaalde trajecten een speciaal vignet nodig. Het gaat daarbij om de Karawankentunnel, de Brennertunnel, Tauernsnelweg, de Arlbergtunnel, de Bosruck en tot slot nog de Gleinalm tunnel. Voor al deze trajecten dient u dus nog een extra vignet, bovenop het normale vignet, aan te vragen. 

Een jaarvignet is handig voor het geval u meerdere keren op jaarbasis naar Oostenrijk reist, maar in de meeste gevallen voldoet het vignet voor 10 dagen. De meeste reizigers gaan immers niet vele keren per jaar op vakantie, maar dit is een optie. Tot slot is er de 2 maanden vignet, voor het geval u wat langer reist. De kosten zijn lager dan wanneer u een paar keer het 10-dagen vignet aanvraagt, dus ook voor de portemonnee is het een voordeel, nog afgezien van het werk om het telkens opnieuw aan te vragen. 

Vroeger was het nog mogelijk via een bepaalde weg het land in te komen zonder vignet. Dit is helaas nu geen optie meer, en er worden ook hoge boetes uitgedeeld voor de reizigers die zonder vignet reizen, namelijk van 120 euro. 

De bestelling van uw vignet is zo gepiept. U vult een aantal gegevens in, met daarbij ook nog wat gegevens van uw auto. Hierna volgt de betaling. De kosten zijn afhankelijk van uw reis, want de ene tunnel kan bijvoorbeeld een hogere prijs hebben dan de andere. Daarnaast bepaalt u hoelang het vignet geldig moet zijn en kost het jaarvignet meer dan het vignet voor slechts tien dagen bijvoorbeeld. Hierna volgt de betaling, die uiteraard op een veilige manier zal plaatsvinden. Het betalen kan door middel van een kredietkaart, maar ook met KBC-CBC, Bancontact, ING, Belfius en PayPal. Zo zit er hoe dan ook een manier tussen waarmee u kunt betalen. 

Het aanvragen van een vignet is dus zo gedaan en vervolgens heeft u het vignet vaak dezelfde dag al in bezit. Echter kunt u daar niet altijd op rekenen, dus het is wel aangeraden het op tijd te doen. In de meeste gevallen heeft u hem dezelfde of de volgende dag gelukkig al in bezit. Zo kunt u veilig de weg op zonder het risico op een boete. 

Al met al is de aanvraag van een vignet makkelijk en bovendien erg duidelijk. U kiest uit het vignet dat passend is bij uw reis qua reisduur en bepaalt door welke tunnels u rijdt en geeft dit aan. Op deze manier worden de kosten op de juiste manier berekend en bent u veilig om zo Oostenrijk in te gaan. Bestel uw vignet dus snel en ga goed voorbereid op reis!