Vignet Frankrijk

We zien steeds meer dat mensen niet meer kiezen voor een dieselauto. De grootste reden hierachter is dat ontdekt is dat het zo slecht is voor het milieu, dat sommige steden de dieselauto’s helemaal weren. Hierdoor kunnen mensen de steden niet meer in met hun auto, waardoor het kopen ervan een stuk minder interessant is. Ondanks dat het tanken nog altijd een stuk goedkoper is dan bij een benzine, is een diesel ook in aanschaf duurder. Tegenwoordig is er de milieusticker die duidelijkheid moet bieden voor een autorijder. Op deze manier wordt geprobeerd de auto’s die zorgen voor veel milieuvervuiling, zoveel mogelijk uit de steden te houden. Mogelijk zal dit later nog verder uitbreiden.

Waarom het milieuvignet?

Dankzij het vignet probeert de overheid de voertuigen in steden helemaal te verminderen. Op die manier zal er minder luchtvervuiling zijn. De zones die aangeduid worden met milieuzones, noemen ze ook wel de zones met beperkt verkeer. Je ziet ook een bord staan voor je de zone in gaat. Mocht je de zone betreden, heb je een bepaald vignet nodig. Heb je deze niet, dan riskeer je een hoge boete.

Wat voor vignet moet je hebben?

Er zijn maar liefst 6 verschillende categorieën en ieder heeft hierin een eigen kleur. Waarin jouw auto thuishoort, is afhaneklijk van bijvoorbeeld het bouwjaar, maar ook de euronorm en de energieklasse. Dit betekent dus dat niet iedere auto het centrum in mag en op de borden wordt aangegeven welke auto’s (met welke categorie) in die bepaalde zone wel of juist niet mogen rijden. De aankoop van een vignet kan worden gedaan via www.certificat-air.gouv.fr. Hierbij heb je bijvoorbeeld een kopie van jouw inschrijvingsbewijs nodig en mag deze niet meer dan 400KB zijn. Hierna sturen zij het milieuvignet op naar jouw adres, maar alleen als dit het adres is waarop de auto ingeschreven staat. Gelukkig zijn de kosten voor het vignet laag, namelijk slechts 3.70 euro met nog wwat verzendkosten van 1.10 euro. Het aankopen ervan kan overigens alleen met een kredietkaart. Nadat je het vignet hebt gekregen per post, is het de bedoeling deze onderaan de voorruit te plakken. Dit moet aan de rechterkant worden gedaan. Mocht je de sticker nog niet hebben gekregen maar dit al wel hebben besteld en het vignet al absoluut nodig hebben, print dan de bevestiging van de bestelling uit en leg deze op je dashboard. Let overigens wel op, want niet iedere website waar dit vignet aangekocht kan worden is een legitieme website. Je kunt bijvoorbeeld via www.crit-air.fr nog een vignet kopen, maar hier worden een stuk meer kosten gerekend. Je krijgt wel een vignet, maar betaalt er een stuk meer voor. Zonde voor de portemonnee! Wanneer je geen vignet hebt en deze wel nodig hebt, zul je een boete krijgen. De kosten hiervan zijn zo niet direct te benoemen, omdat het afhangt van jouw type voertuig. Waar en wanneer het geldig is, hangt af van de stad. Deze informatie kun je het beste online vinden en natuurlijk wordt er in de stad zelf ook aangegeven of je de stad in mag met jouw voertuig.

Steden

Er zijn een aantal steden waarover al een uitspraak gedaan kan worden, waarover je hier meer leest. In Parijs is een vignet alleen verplicht op het moment dat je de zone ingaat tussen 8 uur in de ochtend en 8 uur in de avond en daarbij is het in het weekend niet nodig. In Parijs gaat het dan om de hele stadskern, maar de buitenwijken vereisen dus geen vignet, net als boulevard Périphérique. Wel moet je er rekening mee houden dat ze vanaf 1 juli nog een uitbreiding zullen doorvoeren. Bij Grenoble heb je een vignet nodig bij alle wegen van de gemeentes. Als er bijvoorbeeld een luchtvervuilingsalarm is van 5 of meer dagen, betekent dit dat enkel de voertuigen die een vignet van de categorie een tot en met 5 hebben, hier rijden. Vanaf dag zeven mag het enkel van categorie een tot en met drie. Vanaf de tweede dag is er een maximumsnelheid van maar 20 km per uur. In Lyon is het vignet een vereiste bij extreme luchtvervuiling in de gehele stad. Dit betekent dus ook de voorstad. Daarnaast wordt er gekeken naar even en oneven nummerplaten die elkaar moeten afwisselen op de dagen dat er veel luchtvervuiling is. Wanneer je in categorie 1, 2 of 3 zit mag je hier gelukkig altijd rijden. In Rijsel (Lille) is een vignet een vereiste wanneer er extreme luchtvervuiling is. Je mag dan alleen rijden in dit gebied wanneer jouw auto in categorie 0, 1, 2 of 3 zit. Dan zijn er nog Straatsburg en Toulouse. In Straatsburg is ook het vignet verplicht wanneer er extreme luchtvervuiling is waardoor ook hier alleen de voertuigen met een milieusticker de stad in mogen. In het geval van Toulouse mogen voertuigen met een milieusticker Toulouse en de Haute-Garonne in. Het is mogelijk dat bij extreme luchtvervuiling er beperkingen voor het verkeer komen. Deze worden tijdig aangegeven via onder andere lokale media. Al met al moet je dus goed opletten dat je het vignet op tijd aanvraagt en dit kan gelukkig op een snelle en makkelijke manier. Op die manier krijg je geen vervelend hoge boetes en ben je ook nog eens milieubewust bezig. Het is mogelijk dat je rijdt met een kampeerwagen, waarvoor andere regels kunnen gelden. In het geval van de vignet wordt een kampeerwagen van meer dan 3.5 ton gezien als een vrachtwagen. Wanneer je een Europese gehandicaptenkaart hebt, moet je ook een vignet hebben. Mocht je deze niet hebben, mag je gelukkig alsnog de zone inrijden, ook als het voertuig niet voldoet aan de eisen. Deze doelgroep hoeft zich dus geen zorgen te maken over het feit dat zij de stad niet in mogen of de auto ver weg moeten parkeren bijvoorbeeld. Probeer de vignet op tijd aan te vragen en vul vooral alle gegevens naar waarheid in. Doe je dit niet, dan riskeer je alsnog een hoge boete. Met een milieusticker kan jij in ieder geval vele steden gelukkig al in.